Antioxidanten, vrije radicalen, oligo-elementen, peptiden, … allemaal dure woorden waar cosmeticamerken maar al te graag mee uitpakken in hun reclames. Maar betekenen ze ook echt iets, of zijn het slechts loze woorden om hun product interessanter te maken? We zoeken het uit en beginnen met vrije radicalen en antioxidanten.
Wat zijn vrije radicalen?
Ze klinken als iets uit een film, maar vrije radicalen komen echt voor in ons lichaam. Ze zijn een soort afvalproducten die ontstaan uit natuurlijke processen zoals celdeling, stofwisseling, … Ons lichaam maakt handig gebruik van deze vrije radicalen door ze ziekteverwekkers te laten afvoeren. Op die manier worden beide buitenspel – of moet ik zeggen buiten lichaam – gezet, win-win situatie dus. Het probleem is echter dat ze niet alleen door ons lichaam worden aangemaakt. Ze ontstaan ook door de consumptie van alcohol, door roken, door ongezonde voeding en door stressvolle situaties. Daarnaast doen luchtvervuiling, chemicaliën, UVA-stralen, … er nog een schepje bovenop. Het gevolg is een overvloed aan vrije radicalen, te veel om door ons lichaam op natuurlijke wijze te worden afgevoerd.
Wat zijn de gevolgen van een teveel vrije radicalen?
Vrije radicalen binden zich aan andere cellen in ons lichaam. Zo binden ze zich aan ziekteverwekkers en helpen ze naar buiten. Maar de overige vrije radicalen zoeken andere cellen om zich aan te binden. Dat zijn dan gezonde cellen, die hierdoor aangetast worden. Ze kunnen op deze manier verantwoordelijk zijn voor een hoge bloeddruk, alzheimer, aderverkalking, kanker, … In de huid zorgen ze er voor dat het bindweefsel wordt aangetast, met als gevolg vermindering van de elasticiteit, een doffe en grauwe schijn, pigmentvlekken en snellere huidveroudering.
Roep de hulptroepen : antioxidanten
Antioxidanten zijn onze beste hulpmiddelen in de strijd tegen vrije radicalen. Ook deze worden door ons lichaam natuurlijk aangemaakt, maar we hebben wat extra nodig om ons te helpen tegen het teveel aan VR. Voor ons lichaam kan dat via gezonde voeding (vooral fruit, kip, avocado, broccoli, bloemkool, tomaat, …) en supplementen zoals bioflavonoïden, koper, mangaan, selenium en zink, … Voor onze huid helpt het om deze in optimale conditie te houden. Allereerst door ze goed te reinigen, zeker voor het slapen gaan, om ze te ontdoen van schadelijke stoffen van overdag. Gebruik een goede, niet agressieve reiniger en ga af en toe voor een dieptereiniging of exfoliatie. Daarnaast zijn antioxidanten die de natuurlijke barrière van de huid ondersteunen ook zeer belangrijk. Denk hierbij aan vitC, vitA, vitE en CoQ10. Wanneer je een product koopt omwille van zijn beschermende werking, kijk dan even de ingrediëntenlijst na. Wanneer het desbetreffende ingrediënt niet bovenaan in de lijst staat zit er waarschijnlijk te weinig in om doeltreffend te zijn.
Belangrijkste ingrediënt in de strijd tegen huidveroudering: SPF
Het belangrijkste wat ik kan meegeven om huidveroudering tegen te gaan, is het gebruik van zonbescherming. Gebruik elke dag een product met SPF, en herhaal regelmatig. De zon is immers de voornaamste oorzaak van rimpels. Waarom dat is, wordt in een later artikel uitgebreid uitgelegd.
Zorg goed voor je lichaam en huid
Ons lichaam zorgt zelf voor een juiste verhouding tussen vrije radicalen en antioxidanten. Wanneer dit evenwicht wordt verstoord – door onze eigen levensstijl of door vervuilende factoren van buitenaf- moeten we ons lichaam een handje helpen. Probeer dus te letten op je voeding, kom zo weinig mogelijk onbeschermd in de zon en zorg zelf voor de aanmaak van antioxidanten, zowel in je voeding als in je cosmetica producten.