Hummus is een puree op basis van kikkererwten, meestal met tahin (sesamzaadpasta), olijfolie, knoflook en kruiden. Deze dip is afkomstig uit de Libanese keuken, maar het is populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije en in Europa. Ook in België wordt het vaak gegeten. Het is bijna overal verkrijgbaar in de winkel, maar je kan het natuurlijk ook zelf maken. Het is zeer makkelijk en veel gezonder dan de versie van de supermarkt.
Ingrediënten
Instructies
- 1 aubergine, in stukken gesneden
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 theelepel komijn
- 1/4de pompoen, in blokjes gesneden
- 250g kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
- 1 eetlepel walnootolie
- Sap van een halve citroen
- Peper en zout
- Zet de aubergine met 2 eetlepels olijfolie en alle kruiden voor 30 min in een oven van 200°
- Doe na 10 minuten de pompoen erbij en voeg nog een eetlepel olijfolie toe
- Haal de groenten uit de oven en voeg er de kikkererwten, walnootolie , de laatste lepel olijfolie en citroensap aan toe
- Mix het geheel met een blender of keukenmachine
- Kruid af met peper en zout
Tip:
Voeg water toe als het mengsel te dik is
Hoe gezond zijn kikkererwten?
Kikkererwten zijn rijk aan eiwitten, een belangrijke bron voor je spieren. Daarom zijn ze zeer populair in de fitnesswereld.
Ze bevatten trage koolhydraten en zorgen dus voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
Ze zitten boordevol voedingsvezels die je spijsvertering bevorderen en zorgen voor een verzadigd gevoel.
Ten slotte zijn ze ook een bron van diverse mineralen zoals magnesium, ijzer, calcium en vitamine B11 (foliumzuur).