Het is zomer, daar kan je niet om heen. Overal zie je jongedames met zwierige rokjes, leuke sandalen en blote benen. Ze genieten volop van het warme weer. Maar voor sommigen is dit weer vooral een nachtmerrie. Want 1 vrouw op 3 heeft last van spataders, lelijke blauwe lijnen, waardoor het kort kleedje wordt vervangen door een lange, bedekkende broek.
Waardoor krijg je spataders?
Sommige mensen worden geboren met slecht functionerende aderkleppen en zijn zo voorbestemd om spataders te krijgen. Daarnaast zijn zwangerschap, zwaarlijvigheid , werk waarbij je langdurig moet rechtstaan en gebrek aan beweging factoren die de kans doen toenemen. En wanneer spataders vaker in de familie voorkomen zijn de vooruitzichten helemaal niet gunstig. Bovendien komen spataders twee keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen.
Welke soorten zijn er?
De mildste vorm zijn de zogenaamde spinnenwebben, kleine, fijne rode of blauwe lijntjes die soms in kluwen voorkomen op benen en enkels. Deze zijn vooral esthetisch een probleem en kunnen snel en efficiënt behandeld worden. Grotere spataders zijn beter zichtbaar, zijn langer en enkele millimeters dik en vormen vaak knobbels of zakjes. Deze kunnen klachten zoals vochtophoping in het been veroorzaken. Inwendige spataders zijn minder zichtbaar, maar kunnen het meeste klachten veroorzaken en moeten door een vaatchirurg aangepakt worden.
Wat zijn de gevolgen van spataders?
De spinnenwebben en grotere spataders geven vooral esthetische problemen. Met andere woorden, ze maken de benen lelijk en geven de drager complexen, waardoor die beperkt wordt in zijn kledingkeuze en vrijheid. Grotere en diepere aders veroorzaken lichamelijke klachten zoals pijnlijke, gezwollen benen en voeten, tintelingen, krampen en rusteloze benen.
Hoe worden spataders behandeld?
Kleinere aders kunnen via sclerotherapie of laserbehandeling worden verwijderd. Dit wordt zonder verdoving gedaan bij een arts in één of meerdere sessies. Ook iets grotere, oppervlakkige aders kunnen door deze arts worden behandeld met foam sclerotherapie. Nadien draag je een tijdje steunkousen. Dieper liggende, grote spataders worden verwijderd door een vaatchirurg via klassieke chirurgie of endoveneuze lasertherapie. Vraag voor al deze behandelingen steeds aan je arts of er tussenkomst door het ziekenfonds is voorzien.
Kan ik deze aders wel missen?
De gedachte dat aders, zeker grotere, worden verwijderd is angstaanjagend, want kunnen we deze wel missen? Het antwoord hierop is ja, want de ader functioneerde sowieso al niet goed meer, waardoor deze de doorstroming eerder belemmerde. In het menselijk lichaam zit er zo’n 100.000 km aan aders, ruim voldoende dus om er een klein stukje van te kunnen missen. De functie hiervan wordt gewoon overgenomen door een andere ader.
Beter voorkomen dan genezen
Wat kan je zelf doen om spataders te voorkomen? Lage-impact sporten zoals wandelen, zwemmen, fietsen, … zijn goed voor de bloedcirculatie in de benen. Hoge-impact sporten zoals joggen, gewichtheffen, zijn niet aangeraden omdat ze de druk op je aders net verhogen. Eet gezond met veel groenten en vers fruit en vermijd alcohol en roken. Ook warme baden vervang je beter door lauwe of warm-koud afwisseldouches. Je kan ook opteren om vaker steunkousen te dragen. Deze zijn er in verschillende sterktes en worden ook in modieuze kleuren aangeboden.
Wij werken samen met Platform 42-44 te Hulshout, waar je terecht kan voor steunkousen in alle kleuren en maten.