In een vorig artikel had ik het over UV-stralen. Hetgeen we moeten onthouden is dat UVA stralen het hele jaar door aanwezig zijn en onze huid doen verouderen. UVB stralen zijn er vooral tijdens de zomermaanden, ze laten ons verbranden en zijn de voornaamste oorzaak van huidkanker. Beide zijn slecht voor ons en daarom moeten we ons ertegen beschermen. Waar moet je op letten wanneer je zonnebrandcrème koopt?
SPF
De beschermingsfactor of SPF geeft de mate van bescherming tegen UVB weer. Deze is dus zeer belangrijk tijdens de maanden waarin de zon het felste schijnt. Hoe hoger de UV-index, hoe hoger de SPF moet zijn. In de winter heb je genoeg aan een factor 15, tijdens de zomermaanden is een factor 50 toch wel een must. Mensen met aanleg tot huidkanker kunnen zelfs hoger gebruiken.
Breedspectrum
Let er op dat op de verpakking staat dat de zonnebrandcrème ook beschermt tegen UVA. Dat noemen we een breedspectrum zonnebrandcrème. En deze hebben we nodig gedurende het hele jaar. Een crème met SPF 15 die niet beschermt tegen UVA is nutteloos in de wintermaanden.
Minerale of chemische filter
De laatste jaren is de belangstelling voor actieve bestanddelen in cosmetica erg gegroeid. Er wordt steeds meer waarde gehecht aan de invloed en gevolgen van chemische stoffen die in de producten aanwezig zijn. Ook bij zonnebrandcrème is dit het geval. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen chemische en minerale zonnefilters.
Chemische zonnefilters trekken snel in in de huid en absorberen daar de UV-stralen. Maar het zijn zogenaamde hormoonverstoorders. Ze veroorzaken heel wat problemen in je hormoonhuishouding en je kan ze best mijden. Minerale filters laten een film achter op je huid die de zonnestralen reflecteert. Heel wat gezonder, alleen geeft dit soms een witte schijn. Minerale filters zijn ook beter voor het milieu, van chemische filters is aangetoond dat ze enorm schadelijk zijn voor koraalriffen.
Om goed te kunnen kiezen kijk je naar de ingrediënten. Volgende chemische stoffen zijn te mijden: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone. Dit zijn aan te raden minerale filters: titaniumoxide en zinkoxide.
Niet alle minerale zonnefilters laten een witte waas achter. Diegene die dit niet doen maken gebruik van nanotechnologie. Over nanodeeltjes is een hele discussie gaande. Daar kom ik later nog wel op terug. De conclusie is alvast dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen en dat minerale filters ten allen tijde worden aangeraden boven chemische filters om de huid te beschermen.
Hoe vaak smeren?
Om de twee uur opnieuw insmeren, dat is de boodschap. Maar wie doet dat? Waarschijnlijk slechts een handvol die-hards. De meesten onder ons hebben het geduld niet, of we denken er gewoon niet aan. Na een lange werkdag hebben weinig mensen zin om zich eerst in te smeren alvorens naar huis te vertrekken. Maar als je je huid mooi wil houden kan je hem toch best beschermen. Om je wat moeite te besparen kan je dan een spray gebruiken, zoals de Eucerin sun mist. Misschien minder doeltreffend dan een crème, maar iets is in ieder geval beter dan niets.
Wanneer je echt lang in de zon vertoeft door buitenwerk of op vakantie, dan kan je best toch regelmatig smeren met een goede breedspectrum zonnebrandcrème met SPF50 of hoger. Het is een beetje werk, en misschien niet zo leuk in het zand, maar je huid zal je dankbaar zijn.
In mei wordt huidkankerpreventie extra in de kijker gezet. Van 13 tot 17 mei loopt de preventieweek van Euromelanoma. In dit kader publiceren wij een reeks artikelen over de zon, de ontwikkeling van huidkanker en preventie.